Wednesday, January 9, 2013

Bahaya Rokok Elektrik..Stylo Beb! 
VIENNA 4 Sept. - Rokok elektronik sebelum ini dianggap sebagai alternatif yang selamat kepada tabiat merokok. Bagaimanapun, satu penyelidikan terbaru menunjukkan ia juga mampu merosakkan paru-paru bagi mereka yang menggunakannya.

Alat itu didapati mengakibatkan kekurangan oksigen yang diserap oleh darah hingga mengakibatkan peningkatan segera dalam rintangan udara paru-paru.

Secara purata, kesan itu akan berlarutan selama 10 minit, kata sebuah laporan yang dibentangkan pada Kongres Tahunan Persatuan Pernafasan Eropah (ERS) di Vienna.

Sama seperti rokok biasa, rokok elektronik turut membebaskan nikotin melalui wap berbanding asap dan ia mencetuskan banyak perdebatan tentang keselamatan untuk menggunakannya.

Kira-kira 650,000 perokok dipercayai menggunakan rokok elektronik yang menyerupai rokok sebenar dalam usaha membuang tabiat buruk itu.


Bagaimanapun buat masa ini, kebanyakan alat itu diimport dari China dan dipercayai tidak menjalani pemeriksaan keselamatan sebelum ia dijual.

Profesor Christina Gratziou yang mempengerusikan Jawatankuasa Kawalan Tembakau ERS berkata, mereka belum pasti sama ada produk yang mengandungi nikotin tidak diluluskan itu lebih selamat berbanding rokok sebenar walaupun ia didakwa kurang berbahaya.

"Penyelidikan ini membantu kita memahami bagaimana rokok elektronik boleh mendatangkan bahaya.

"Justeru, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sama ada kemudaratan itu boleh memberi kesan dalam jangka panjang,'' katanya. - AGENSI

Sumber Utusan

Aku tak kisah sangat lah pasal bahaya ni pasal aku bukan seorang perokok pun. Cuma yang aku tengok kawan kawan yang mula beralih daripada rokok konvensional kepada  E-Rokok ni, mereka makin kuat menghisap rokok kerana konsep Rokok Elektrik ni ialah boleh merokok di mana mana. Selain daripada itu, ia lebih layan kata mereka. Stylo dan sekarang merupakan trend baru dunia rokok era global hahaha..

Elok elok lah berhenti beb..badan tak berbau duit pun tak abis. 

Lagi cerita pasal RE adalah di sini dan di sini.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...