Tuesday, April 10, 2012

Fakta Minyak Yang Disorokkan Pakatan Rakyat

 1)Brazil negara ke 13 pengeluar minyak tetapi harga minyak dinegara tersebut dijual rm4.57. Sebagai perbandingan, malaysia di ranking ke 27 pengeluar.

2) Jumlah subsidi di malaysia adalah antara yang tertinggi iaitu sebanyak 2.4 peratus dari KDNK. Manakala brunei pula sebanyak 2.2 peratus sahaja dari KDNK. Sebagai rekod, KDNK malaysia adalah sebanyak rm682.66 billion manakala brunei jauh lebih kecil sebanyak rm 36.88 billion.

3) Negara2 arab yang merupakan anggota OPEC (pengeluar minyak) mempunyai harga petrol termurah kerana kadar pengeluaran petrol mereka melebihi kadar permintaan. Ini berbeza dengan malaysia kerana kadar permintaan di malaysia melebihi kadar pengeluaran. Malah, malaysia tidak layak menganggotai OPEC

Kesimpulan; ketika kuasa ekonomi seperti china terpaksa tunduk kepada realiti pasaran, malangnya terdapat segelintir diantara kita di malaysia ini kononnya lebih bijak dengan manabur janji dengan mencipta keajaiban "menurunkan harga petrol serta merta". Ini ditambah lagi dengan janji terbaru perlupusan PTPTN, tol dan lain2 akan diambil dari duit subsidi minyak. Apa yang pelik, walaupun janji mereka ini tidak berpijak di bumi yang nyata, berduyun2 rakyat termakan dengan janji2 tersebut termasuklah golongan2 terpelajar. 

sumber : Taiping Mali

1 comment:

Hati Muda said...

bab minyak wa rasa lu betul bro bab ptptn tu sebenarnya kita mampu. kalau negara ditadbir dengan betul.Banyak perkara tidak patut berlaku telah berlaku.jual beli yag culas contohnya mas dibeli dpd daim dgn harga jauh lebih tinggi dr pasaran. dan banyak lagi bro.Kalau dikutip semuanya kerugian akibat keculasan ini melebihi ratus bilion.Lu org umno bro lu lebih nampak semua. apa pun informasi yg berguna utk semua fikirkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...